Sos do pizzy
Ciąg dalszy podstawowych przepisów, czyli mój ulubiony sos do pizzy. Niektórzy używają do pizzy ketchupu lub koncentratu pomidorowego, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku pizzy, warto włożyć trochę więcej wysiłku i zrobić taki sos. Różnica jest zdecydowanie zauważalna :)
SOS DO PIZZY
1 puszka pomidorów,
2 ząbki czosnku,
½ łyżeczki cukru,
sól i pieprz,
świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek i bazylia
Pomidory wraz z zalewą przelać do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Całość zmiksować na jednolitą masę. Przelać do rondelka i gotować na niedużym ogniu ok. 10 minut, aż nadmiar wilgoci odparuje i sos się zagęści (im szerszy rondel – lub nawet nieduża patelnia – tym większa powierzchnia parowania i szybsze zagęszczenie sosu).
Sosu wystarcza na 3 pizze o średnicy ok. 30 cm.
Można zrobić od razu większą ilość sosu i zamrozić go lub zapasteryzować.