Sajgonki
Tym razem wspólne gotowanie zaproponowała Basia. Wybór padł na sajgonki. Przepis nie trudny, a efekty pyszne. Przepis cytuję za Basią:
Sajgonki – Cha Gio
Wspólnie sajgonki robiły: Ja, Basia, Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa
Sajgonki – Cha Gio
- 12-14 arkuszy papieru ryżowego
- 5 dag makaronu ryżowego
- kilka grzybków mun (namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki)
- 2 posiekane dymki
- 1 nieduża marchewka posiekana w julienne
- garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków
- 250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami - ja tak właśnie zrobiłam)
- 1 roztrzepane jajko
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól do smaku
Do podania można przygotować sos z podanych poniżej składników:
- 2-3 malutkie drobno posiekanych chilli
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
Wspólnie sajgonki robiły: Ja, Basia, Kasia, Iza, Sylwia, Paulina, Ula i Ewa