Sos do faszerowanych warzyw

Sos do faszerowanych  warzyw

Mężowe oglądanie programów typu "Jak to jest zrobione"  też się czasami przydaje. Ostatnio oglądał, jak się robi sos salsa... Więc zgapiłam pomysł i chociaż nie zrobiłam typowej salsy, sos nam bardzo smakował jako dodatek do faszerowanej cukinii!

Sos do faszerowanych warzyw

  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała cebula
  • pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka margaryny
  • sól, pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować blenderem (lub w robocie kuchennym) i przełożyć do garnka. Posolić, dodać odrobinę pieprzu i zagotować. W tym czasie obrać cebulę, drobno ją posiekać i zeszklić na małej ilości margaryny (nie przypalić!). Paprykę oczyścić i pokroić w drobniutką kostkę. Posiekać bazylię (zostawić kilka listków do przybrania).

Cebulę i bazylię dodać do sosu i ponownie zagotować. Najlepiej smakuje na ciepło.

Zdjęcie - Sos do faszerowanych  warzyw  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sos do faszerowanych  warzyw  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów