Sos do faszerowanych warzyw
Mężowe oglądanie programów typu "Jak to jest zrobione" też się czasami przydaje. Ostatnio oglądał, jak się robi sos salsa... Więc zgapiłam pomysł i chociaż nie zrobiłam typowej salsy, sos nam bardzo smakował jako dodatek do faszerowanej cukinii!
Sos do faszerowanych warzyw
- 2 średnie pomidory
- 1 mała cebula
- pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki
- świeża bazylia
- 1 łyżka margaryny
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować blenderem (lub w robocie kuchennym) i przełożyć do garnka. Posolić, dodać odrobinę pieprzu i zagotować. W tym czasie obrać cebulę, drobno ją posiekać i zeszklić na małej ilości margaryny (nie przypalić!). Paprykę oczyścić i pokroić w drobniutką kostkę. Posiekać bazylię (zostawić kilka listków do przybrania).
Cebulę i bazylię dodać do sosu i ponownie zagotować. Najlepiej smakuje na ciepło.