Vindaloo

Vindaloo

U nas znów curry. I nie jest to nudne. ;-)

Zdjęcie - Vindaloo  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Vindaloo

2 cebule

4 ząbki czosnku

2 papryczki chilli

kawałek świeżego imbiru

świeże zioła, np. oregano

puszka pomidorów np. Valfrutta

olej warzywny

kawałek masła

1 kg wołowiny l. indyka l. jagnięciny

sos vindaloo*

sól morska

pieprz

6 łyżek balsamico

1 łyżka miodu

200 g jogurtu naturalnego

cytryna

sos vindaloo:

2 ząbki czosnku

kawałek świeżego imbiru

4 suszone papryczki chilli

łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki morskiej soli

3 łyżki oleju arachidowego

2 łyżki przecieru pomidorowego, np. Valfrutta

2 świeże czerwone papryczki chilli

świeże zioła, np. oregano

do uprażenia: łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, 4 goździki, 2 łyżeczki nasion kolendry, 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka nasion kozieradki

---------------------------------------------------------------

Przyprawy po uprażeniu na suchej patelni miażdżę w moździerzu po czym mieszam je z resztą składników sosu i miksuję.

W wysokiej, dużej patelni rozgrzewam olej i masło i podsmażam posiekane cebule, zmiażdzony czosnek, papryczki i imbir pokrojone w plasterki oraz posiekane zioła. Duszę przez ok. 10 minut.

Dodaję mięso pokrojone na drobne kawałki oraz sos vindaloo i pomidory. Wsypuję sól i pieprz, wlewam ok. 400 ml wody, ocet balsamiczny, dodaję miód. Doprowadzam do wrzenia i duszę pod przykryciem przez ok. 45 minut.

Podaję z ryżem oraz  z  jogurtem naturalnym. Posypuję świeżymi ziołami.

*źródło - pyszna książka Jamiego Oliviera "Każdy może gotować"

Kategorie przepisów