Sos pomidorowy, czyli podstawowy składnik pizzy
poza ciastem, oczywiście, i serem :)
składniki:
- 500ml przecieru pomidorowego
- 2 potężne ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka bazylii suszonej
- łyżka oregano, również suszonego
przygotowanie:
do garnka wlać przecier (może być gotowy, może być samodzielnie przygotowany ze świeżych pomidorów), dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę, i całą resztę składników. zagotować, wymieszać, spróbować czy smakuje. powinno być ok, ale wiadomo - różne są gusta, więc ewentualnie doprawić do smaku. ostudzić, i smarować placki ciasta na pizzę przygotowanego.
uwaga: poza pizzą sos rewelacyjnie smakuje jako dodatek do potraw makaronowych (lazanii, cannelloni zapiekanych, czy spaghetti) oraz nadaje się świetnie do utopienia w nim pulpecików.