Szybki i prosty sos pomidorowy z serwatką
Po udanej próbie zastosowania serwatki w zupie z pomidorów i soczewicy, na podobnej zasadzie zrobiłam prosty sos do makaronu. Tu również serwatka dobrze się spisała :)
Dzięki dodaniu tego nietypowego składnika sos zyskał jakby głębszy, bogatszy smak.
Użyłam serwatki zamrożonej, którą rozmroziłam na potrzeby sosu. Gotowałam ją razem z przecierem z pomidorów i cebulą około 20 minut, do odparowania części płynu i skoncentrowania smaku. Na końcu przyprawiłam szczyptą soli i cukru.
Szybki i prosty sos pomidorowy z serwatką
3-4 porcje
1 cebula
500 ml przecieru z pomidorów
300 ml serwatki
sól
½ łyżeczki cukru
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na dwóch łyżkach oleju, dodać przecier, serwatkę i gotować 20 min. na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszać. Na końcu przyprawić solą i cukrem.
Gotowe!
Podawać z makaronem.