Sos pomidorowy
Bardzo smaczny sos pomidorowy a może pasta bardzo gęsta do kanapek makaronu i innych tego typu potraw bardzo polecam
- 3 kg pomidorów
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 duże cebule + oliwa z oliwek
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli morskiej
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, następnie pokroić na małe kawałki i posolić wrzucić do garnka. Gotować na małym ogniu, czosnek obrać i zmiażdżyć - dodać do pomidorów. Następnie dodać cukier i ocet, wymieszać dodać. Cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie dodać do sosu i gotować wszystko do odpowiedniego zgęstnienia, na końcu zmiksować. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków i gotować 20minut od zagotowania. Wyjąć i studzić na ręczniku odwrócone do góry dnem przykryte ręcznikiem.
Smacznego