Przez długi czas nie lubiłam śledzi, a śledzie po kaszubsku były właśnie tymi, dzięki którym „nawróciłam się” i stwierdziłam, że jednak te ryby są bardzo smaczne .
Welsh Rarebit jest to tradycyjna brytyjska grzanka znana już od XVIII wieku. Podaje się je z wieloma różnymi dodatkami, jednak ja dzisiaj przedstawiam wersję najprostszą z możliwych, czyli z serem, szpinakiem sosem Worcestershire i musztardą.
Hekele to smaczna śledziowa przystawka pochodząca z kuchni śląskiej. Pokrojone solone śledzie, kiszone ogórki i jajko dają coś w rodzaju sałatki, która doskonale smakuje z chlebem.
Do przygotowania ciasta, oprócz masła, użyłam smalczyku Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie swoim aromatem. Ciasto z jej dodatkiem pięknie pachniało już podczas wyrabiania i pieczenia. Gotowe, było niesamowicie kruche i bardzo smaczne.
Małe, chrupiące ciasteczka, idealnie nadające się jako przekąska do piwa lub małe co nieco podczas oglądania meczu lub ulubionego serialu :) Do ich przygotowania użyłam smalczyku Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie pozytywnie swoim składem. Zawiera ona wyłącznie tłuszcze roślinne. Moim ciasteczkom nadała niesamowitej kruchości i pięknego zapachu.
Rożki białostockie to fajny pomysł na urozmaicenie zwyczajnych krokietów ziemniaczanych. Mają nietypowy kształt i smaczne nadzienie z kurczaka i jajek. W książce proponowali jeść je z sosami, ja jednak uznałam, że będą świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu :)
Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami.
Pieczywko układamy na suchej patelni, na malutkim gazie, skrapiamy oliwą i smarujemy ząbkiem czosnku, podgrzewamy tak długo, aż nabierze chrupkości. Pomidory kroimy w kostkę, mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, chlustem oliwy, bazylią i solą. Wykładamy pomidory na chrupiące pieczywko i konsumujemy...
Zbliża się kolejny karnawałowy weekend więc czas pomyśleć o imprezowym menu. Moja propozycja dla was jest prosta i szybka. Większość z Was pewne zna już tą propozycję, ale chętnie zaprezentuję ją pozostałym czytelnikom. Do przygotowania tych roladek użyłam gotowych produktów.
Prosty przepis na grillowane piersi z kurczaka w towarzystwie sałaty, pomidorków i cebuli. Można powiedzieć pierwsze wiosenne danie w tym roku na blogu.
Szybkie, ładne i smaczne! - wiecej zalet? - majaą wszystkie!
Tortinki zrobilam zupelnie nie planujac, ot tak popatrzylam co mam w lodówce i ..do dzieła.
Wcale nie tylko dla zakochanych i wcale nie tylko w Walentynki. Takie śniadanie z całą pewnością umili każdy poranek i sprawi , że dzień stanie się piękniejszy. Nic wycudowanego! Nic nadzwyczajnego! A jednak widać , że przyrządzone z sercem ….
Farsz może być dowolny, z dodatkiem mięsa lub tuńczyka, ja jednak bardzo lubię je po prostu z warzywami, na przykład papryką i duszoną cebulką, jak dziś.
Dobry film, mecz lub po prostu chęć zjedzenia czegoś szybkiego i smacznego to powody do przygotowania ciasta francuskiego z szynką i serem camembert. Ciasto francuskie pasuje do wszystkiego, więc możecie w nie zawinąć dosłownie każdy składnik – to co macie akurat w lodówce.