Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami
„Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością i tym, że tak subtelnie podkreśla smak potrawy a nie dominuje w niej.”
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami
(przepis własny)
Składniki na 4 porcje:
4 duże cebule
3 średniej wielkości pieczarki
100g ugotowanego brązowego ryżu
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
szczypta suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
sól
pieprz
Obrane cebule obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wyjąć, osączyć i wystudzić. Ostrym nożem ściąć czubki i przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym smalczykiem. Posypać w środku solą i rozmarynem.
Obrać pieczarki i pokroić w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić wydrążony miąższ cebuli. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Krótko obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, starty parmezan i roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić zblanszowane cebule. Na każdej położyć grudkę smalczyku roślinnego. Piec w temp. 200°C przez 30 minut.
„Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.