Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami

Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami



Zdjęcie - Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością i tym, że tak subtelnie podkreśla smak potrawy a nie dominuje w niej.”
Zdjęcie - Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami
(przepis własny)
Składniki na 4 porcje:
4 duże cebule
3 średniej wielkości pieczarki
100g ugotowanego brązowego ryżu
1 ząbek czosnku
2 łyżki startego parmezanu
1 jajko
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
szczypta suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
sól
pieprz

Obrane cebule obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wyjąć, osączyć i wystudzić. Ostrym nożem ściąć czubki i przy pomocy łyżeczki wydrążyć miąższ. Ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym smalczykiem. Posypać w środku solą i rozmarynem.

Obrać pieczarki i pokroić w drobną kostkę. W taką samą kostkę pokroić wydrążony miąższ cebuli. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi. Wrzucić pokrojone pieczarki i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę obrany ząbek czosnku. Krótko obsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

W misce wymieszać ryż, podsmażone pieczarki z cebulą, natkę pietruszki, starty parmezan i roztrzepane jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić zblanszowane cebule. Na każdej położyć grudkę smalczyku roślinnego. Piec w temp. 200°C przez 30 minut.

„Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Zdjęcie - Cebule faszerowane  brązowym ryżem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów