Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną

Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną

Zdjęcie - Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczone pierożki z kruchego ciasta, z niebanalnym i bardzo smacznym nadzieniem, są moją kolejną propozycją w ramach konkursu prowadzonego przez Majanę. Do przygotowania ciasta, oprócz masła, użyłam smalczyku Smakowita Pajda, która zaskoczyła mnie swoim aromatem.  Ciasto z jej dodatkiem pięknie pachniało już podczas wyrabiania i pieczenia.  Gotowe, było niesamowicie kruche i bardzo smaczne. Farsz lekko słodkawy, wilgotny, zaskakujący. Do podsmażenia cebuli użyłam również wspomnianego smalczyku. Dorzuciłam jabłko, żurawinę, tymianek. Wszystko razem dało naprawdę bardzo fajny efekt końcowy :)

Zdjęcie - Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g smalczyku Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 5 sporych cebul
  • duże jabłko
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki smalczyku Smakowita Pajda z cebulą i jabłkiem
  • suszony tymianek
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu pierogów
  • sezam do posypania

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Nadzienie:

Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozpuścić smalczyk. Dodać pokrojone cebule oraz łyżeczkę cukru. Smażyć je przez pierwsze 5 minut na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć gaz, i dusić całość pod przykryciem powoli przez 30-40 minut, mieszając co jakiś czas. Po tym czasie dodać obrane, starte na tarce o dużych oczkach, jabłko oraz garść posiekanej, suszonej żurawiny. Smażyć wszystko razem przez chwilę. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Ostudzić.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać z niego krążki np. przy pomocy szklanki. Na każdym krążku ułożyć łyżeczkę farszu, złożyć go na pół i zlepić dokładnie brzegi, nadając kształt pieroga. Gotowe pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Zdjęcie - Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", której sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Zdjęcie - Chrupiące, pieczone pierożki nadziewane karmelizowaną cebulą, jabłkiem i....żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów