Kebaby drobiowe
Prosty przepis na grillowane piersi z kurczaka w towarzystwie sałaty, pomidorków i cebuli. Można powiedzieć pierwsze wiosenne danie w tym roku na blogu. Zainspirowane przez towarzystwo wspólnego gotowania z udziałem Malwinny, Mopsika i Maggie. W stosunku do przepisu bazowego, pochodzącego z książki "The Lebanes Kitchen", zdecydowałem się zwiększyć ilość przypraw. Skoro kebab to musi pikantne. Do sałatki dobrze pasować będzie również dodatek grzanek.
Kebab- 450g piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki zaatar (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- młoda cebulka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Kurczaka kroimy w kawałki. Do plastikowej lub szklanej miski wyciskamy czosnek, dodajemy paprykę, sól, pieprz, tymianek i opcjonalnie zaatar. Dodajemy oliwę i sok z cytryny i mieszamy. Przekładamy mięso do marynaty, mieszamy aby pokryło się równomiernie marynatą i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik z funkcją grill. Mięso przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Co jakiś czas obracamy mięso.
Na talerz wykładamy sałatę, posiekaną młodą cebulkę, pomidorki. Z oliwy, octu, bazylii oraz oregano przygotowujemy sos, którym polewamy sałatę. Na górę wykładamy podpieczone mięso.