Pizzerinki

Pizzerinki

Zdjęcie - Pizzerinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kruchutkie , delikatne, pachnące pomidorem i oregano mini pizze z ciasta "francuskiego"przygotowanego na bazie kremowego serka "Philadelphia" Zdjęcie - Pizzerinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
Zdjęcie - Pizzerinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 220 g białego serka kremowego / Philadelphia/
  • 220 g mąki pszennej
  • 260 g masła
  • 2 szczypty soli

oraz
- gęsty sos pomidorowy/passata/
sól /do smaku -oregano/do smaku -mozarella -oliwki /do dekoracji -swieze listki oregano lub bazylii /do dekoracji
Wykonanie:
-Serek połączyć z masłem. -Dodać mąkę , sól i połączyć składniki. -Zagnieść ciasto / nie musi być całkiem gładkie/,owinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. -Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i złożyć 3-krotnie. -Wstawić do lodówki na 30 minut. -Czynność powtórzyć 3 razy. -Schłodzone , wypoczęte ciasto podzielić na pół i rozwałkować na grugośc kilku milimetrów.
-Wykroić małe krążki, ułozyć na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika /190 st. C/Piec 15 minut / do lekkiego przyrumienienia/
-Na podpieczone krążki nałożyć odrobinę gęstego sosu /doprawionego odrobiną soli i oregano/, niewielkie kawałeczki mozzarelli i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika /do momentu roztopienia się sera/.
-Gotowe pizze ozdobić listkami oregano/ lub bazylii/ i połówkami oliwek. Zdjęcie - Pizzerinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizzerinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów