Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem
Empanadas to wytrawne, nadziewane pierożki, pieczone lub smażone na głębokim tłuszczu.
To fajny pomysł na imprezową przystawkę, świetnie komponujący się z pikantną salsą, albo innymi ostrymi dodatkami.
Farsz może być dowolny, z dodatkiem mięsa lub tuńczyka, ja jednak bardzo lubię je po prostu z warzywami, na przykład papryką i duszoną cebulką, jak dziś.
Proporcje na ok. 6 dużych pierogów.
Empanadas z białym winem i warzywnym nadzieniem Składniki- masło - 30 g
- smalec - 20 g
- wino białe wytrawne - 75 ml
- woda - 75 ml
- mąka przenna - 300 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
- nadzienie
- papryka żółta - 1/2 szt
- papryka czerwona - 1/2 szt
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
Masło podgrzej ze smalcem, wodą i winą (nie doprowadzaj do wrzenia). Dodaj mąkę i sól, zagnieć ciasto. Owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Papryki pokrój w cienkie paski, cebulę w półtalarki. Wrzuć na oliwę wraz z drobno posiekanym czosnkiem, smaż na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Wszystkie składniki powinny być miękkie, nie zbrązowione. Dopraw do smaku, ostudź.
Z ciasta wykrawaj okręgi, na każdy nałóż farsz i sklej brzegi pierożka. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.