Tartaletki z porem i pieczarkami
Takie tartaletki spełniają doskonałą rolę przystawki. Małe, na dwa kęsy, podane na ciepło, można w towarzystwie czerwonego barszczu. Zawsze są hitem spotkania towarzyskiego:)
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g mąki
Masło posiekać, dodać przesianą mąkę z solą, zrobić kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.
Składniki na farsz
- 1 mały por
- 8-10 pieczarek
- sól, pieprz
- kawałek żółtego sera
- 50 ml śmietanki
Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pokrojonego pora, wlać śmietankę, sól, pieprz i dusić ok. 20 min. Pod koniec dodać starty żółty ser. Przyprawić do smaku i napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 min. Przed samym końcem można posypać startym serem.
Smacznego:)