Tartaletki z porem i pieczarkami

Tartaletki z porem i pieczarkami

Takie tartaletki spełniają doskonałą rolę przystawki. Małe,  na dwa kęsy, podane na ciepło, można w towarzystwie czerwonego barszczu. Zawsze są hitem spotkania towarzyskiego:)

Zdjęcie - Tartaletki z porem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki

Masło posiekać, dodać przesianą mąkę z solą, zrobić kruszonkę. Dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, wycinać kółka wielkości foremek. Foremki wyłożyć i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wstawić je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15 min.

Składniki na farsz

  • 1 mały por
  • 8-10 pieczarek
  • sól, pieprz
  • kawałek żółtego sera
  • 50 ml śmietanki

Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, dodać pokrojonego pora, wlać śmietankę, sól, pieprz i dusić ok. 20 min. Pod koniec dodać starty żółty ser. Przyprawić do smaku i napełnić tartaletki. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10 min. Przed samym końcem można posypać startym serem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów