Śniadanie dla zakochanych – chałka na słodko
- SKŁADNIKI:
- * chałka - 1 szt
- * jajko - 2 szt
- * mleko - 125 ml
- * olej do smażenia - 250 ml
- * sól - 1 szczypta
- DODATKOWO:
- * dżem
- * miód
- * masło czekoladowe
- * cukier puder
Wcale nie tylko dla zakochanych i wcale nie tylko w Walentynki. Takie śniadanie z całą pewnością umili każdy poranek i sprawi , że dzień stanie się piękniejszy. Nic wycudowanego! Nic nadzwyczajnego! A jednak widać , że przyrządzone z sercem ….
Puszysta drożdżowa chałka / plecionka smażona w jajku , podana z ulubionymi konfiturami i masłem czekoladowym , albo samym cukrem pudrem z całą pewnością podbije serce drugiej połówki!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli.
Chałkę kroimy na kromki.
Obtaczamy w masie jajecznej. smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączamy na papierowym ręczniku.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
RADA:
To samo możesz zrobić z dowolnym czerstwym pieczywem.
Dodając paprykę , pieprz do masy jajecznej zrobisz wersję na ostro.