Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę.
Robiłam już tę roladę ze 3 razy,jest pyszna i w sumie szybko się ją robi. Namawiam do jej wypróbowania a na pewno się nie rozczarujecie ,warunek trzeba lubić szpinak i łososia :)
Tym razem tzw. turecka pizza - drożdżowy, cieniutki placek na cienkim cieście, z farszem z mielonej jagnięciny. Już kiedyś, jeszcze pracując w Norwegii przygotowywałam tą pizzę, co prawda oszukaną nieco, bo zamiast jagnięciny było mielone 'co wpadło' ;) Ale zawsze smakowało nam to danie niezmiernie. Dziś oryginalnie, z jagnięciną. Warto.
Dziwna nazwa, prawda? Raczej nie ma szans, żeby było dużo przekierowań na bloga z wyszukiwarki :) Cóż można poradzić, skoro takie tosty naprawdę nazywają się właśnie chlebojaje. Nazwa nie jest nasza tylko zasłyszana, ale świetnie oddaje charakter.
Zapraszam dziś na wytrawne babeczki. Co prawda w przeddzień Tłustego Czwartku powinnam raczej piec muffiny ala pączki czy inne tego typu cudeńka, ale może jednak ktoś się skusi.
Superszybka i smaczna przekąska – idealna dla tych, co spodziewają się gości, jak i tych, którzy szukają pomysłu na coś do przekąszenia w trakcie oglądania gali rozdania Oscarów.
Na śniadanie, przekąskę czy kolację... Świetnie sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie przygotujesz je w mgnieniu oka!
Sałatka cobb, czyli klasyczny zestaw wielu składników prosto z Ameryki. Połączenie naprawdę doskonałe choć na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że to zupełnie przypadkowe składniki. Dla dopełnienia smaku pyszny sos winegretowy.
Śledzia kroimy w kostkę, cebulkę i pomidory również, dosypujemy kilka kaparów i posiekaną natkę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.Nakładamy na chlebek posmarowany masłem :) Pyszności!!
Dziś mogę już głośno zapewnić, że nie ma to jak langosze robione w domu: świeże i z dobrej jakości składników. Są prostą potrawą, ale smakują po prostu rewelacyjnie! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą czosnku przełamaną śmietaną i innymi dodatkami – po prostu niebo w gębie.
Dzisiaj focaccia. Jest to rodzaj chlebka, ale bardziej zbliżonego do pizzy, przy czym bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch, a raczej każda mieścina może się pochwalić inną jej odmianą, począwszy od takiej z solą i ziołami (np. rozmarynem lub szałwią) polanej świetną oliwą, aż do wersji z suszonymi pomidorami czy też oliwkami.
Jeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.