Ostudzony biszkopt oddzielić od papieru do pieczenia i skropić porto. Całość posmarować kremem i zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Gotową roladę posmarować polewą, tak aby utworzyła nierówną powierzchnię i posypać cukrem pudrem...
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę...
Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam!
Sezon trwa więc prawie wszędzie już goszczą wypieki z galaretką. I nie ma się co dziwić bo jest to ciasto, które chyba wszyscy kojarzą z dzieciństwem a to wiadomo przeważnie jest słodkie wspomnienie.
Ten sernik z truskawkami, to najbardziej letni sernik, jaki udało mi się upiec:) To niezwykła gratka dla wszystkich, którzy kochają truskawki. Mój sernik, pęka od nich w szwach i spokojnie mógłby nazywać się "sernikiem potrójnie truskawkowym". Nazwa przyszła mi do głowy, po zorientowaniu się ile warstw tych słodkich owoców udało mi się w niego "wpakować";)
Pyszne, i lekkie ciasto, w sam raz na letnie gorące popołudnia. Delikatną, kremową piankę przełamują orzeźwiające truskawki, a całości dopełnia lekko kakaowy, biszkoptowy spód. Gorąco polecam, póki jeszcze mamy sezon na truskawki! :)
Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
Moją propozycją na rozpoczynający się dziś weekend jest czekoladowe ciasto z truskawkami. Bez pieczenia, proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczne: z intensywnym, kruchym spodem, delikatnym wnętrzem, słodkimi truskawkami, zwieńczone pyszną czekoladą.
Kasza manna... uwielbiam! Zajadałam się nią jako dziecię, jadam namiętnie też jako dorosła. Ciasto z jej wykorzystaniem przypadło mi więc szczególnie do gustu.