Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami to klasyka sezonu i obowiązkowe ciasto letnie.
Niezwykle szybkie w wykonaniu i dość proste w przygotowaniu.
Ja do tego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości.
Składniki:
Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oleju
Masa:
* 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka"
* 400 ml zimnego mleka
* 2 galaretki truskawkowe
* 300 ml wrzątku
Ponadto:
* około 0,5 kg truskawek
* cukier puder
Wykonanie:
Jaja myć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodać cukier - ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając.
Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia - przesiać.
Do masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej - całość połączyć, delikatnie mieszając.
Masę wlać do klasycznej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach około 15-20 minut - do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z blachy i przekroić na dwa blaty.
Obie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ).
Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać.
Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem.
Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego !