Rolada żyrafa –joconde cake
Naszło mnie ostatnio wspomnienie mojego pierwszego Joconde cake – rolady z kwiatkami. Nazywając blog A’la kuchnia chciałam publikowaćtu różne przepisy w tym również te „a’la” i tak powstał dziś pomysł, by zrobić roladę a’la żyrafa. Zdjęcia bez zbędnych dekoracji. Żyrafa rządziła.
Składniki:
Ciasto:
4 jaja
szczypta soli
6 łyżek cukru
3 łyżki oleju roślinnego
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
300 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
2 banany
½ szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier i po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, chwilę mieszamy. 6 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym końcem i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy kontury ciasta i miejsce na łatki żyrafy.
Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170st C.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i chwilę miksujemy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 15 minut w 170 st C.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i delikatnie zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Zawijamy w wilgotna ściereczkę zaczynając od dłuższego końca ciasta i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Mascarpone mieszamy z rozpuszczą, ostudzoną żelatyną.. Obie masy mieszamy bardzo delikatnie i rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie. Na masie układamy banany i zwijamy ponownie roladę. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do schłodzenia.
Smacznego