Mazurek kajmakowo - czekoladowy z orzeszkami
Genialny mazurek o wspaniałym połączeniu słodko-słonym, mój drugi ulubiony mazurek zaraz po mazurku czekoladowym. Smakuje trochę jak połączenie dwóch batonów - twixa i snickersa. Jako nadzienie użyłam kajmaku, masy czekoladowej której użyłam przy mazurku czekoladowym i orzeszków ziemnych. Radzę nie robić bardzo słodkiej masy czekoladowej, aby ciasto nie było za słodkie. Bardzo Wam polecam!
Składniki na kruchy spód:
- 200g masła
- 300g mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 70g cukru
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Jeśli będziemy chłodzić ciasto całą noc to polecam wyjąć ciasto godzinę przed upieczeniem spodu. Prostokątną formę wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Odstawić do wystygnięcia/
Składniki na nadzienie:
- 1 puszka kajmaku
- 100g. gorzkiej czekolady
- 80g. cukru
- 200ml śmietany 30-36%
- puszka orzeszków ziemnych solonych
Na spodzie rozsmarowujemy kajmak i na to wysypujemy orzeszki ziemne. Na to wylewamy przestudzoną masę czekoladową. Odstawiamy mazurka najlepiej na całą noc.
Opcjonalna dekoracja: 4 kostki białej czekolady
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka robiąc takie "zygzaki'. Odstawiamy do zastygnięcia.