Pomarańczowiec.

Pomarańczowiec.

Wielowarstwowe ciasto, które idealnie sprawdza się o każdej porze niezależnie od okazji. Jest orzeźwiające, niezbyt słodkie i ma piękny, pomarańczowy kolor. Z pewnością świetnie smakuje też w innych wersjach smakowych i kolorystycznych.

Zdjęcie - Pomarańczowiec. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pięknie się ten tydzień zaczął. Okolica poważnie się już zazieleniła, a słońce cudownie przygrzewa. Sąsiedzi wylegli na balkony, wieszają zmęczone zimą pranie i pierwsze doniczki. Trawniki jaśnieją kobiercami stokrotek, a z klombów mrugają subtelne bratki. Znów nie znalazłam nigdzie fiołków, ale spacer był przedni. Baterie naładowane do pełna.

Zanim pojawią się pierwsze sezonowe owoce korzystam z cytrusów. Ostatnio smakują nam jak nigdy dotąd. Dlatego też ciasto jakie dla Was mam jest właśnie pomarańczowe. Pasuje do tej pięknej, słonecznej pogody.

Składniki:

25x35cm

kcal:4300 B:68 W:553 T:200 (około 12-15 porcji)

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

warstwa 1:

  • 1l soku pomarańczowego z cząstkami owoców lub świeżo wyciskanego
  • 3 budynie śmietankowe
  • 120g miękkiego masła

warstwa 2:

  • 2 opakowania biszkoptów typu Delicje o smaku pomarańczowym

warstwa 3:

  • 500g kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru waniliowego

warstwa 4:

  • 500ml wody
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym
  • cząstki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
  • Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Utrzyj na pianę mieszając energicznie łyżką.
  • Połącz obie piany.
  • Dodaj przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszając łopatką połącz składniki.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wyrównaj.
  • Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
  • Wyjmij z blachy i ostudź na kratce do góry dnem.
  • około 800ml soku zagotuj w garnku. W pozostałym soku rozmieszaj proszek budyniowy i dodaj do gotującego się płynu. Energicznie mieszaj, by nie utworzyły się grudki. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
  • Chłodny pomarańczowy budyń zmiksuj z miękkim masłem.
  • Biszkopt przełóż ponownie do blachy.
  • Wylej krem pomarańczowy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż delicje. Wstaw do lodówki.
  • Ubij kremówkę z cukrem waniliowym i wyłóż ją na ciasto. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
  • Przygotuj galaretkę pomarańczową z 500 ml wody i dwóch opakowań galaretki. Schłódź do chwili aż zacznie się żelować.
  • Ścinającą się galaretkę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Pomarańczowiec. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów