Pomarańczowiec.
Wielowarstwowe ciasto, które idealnie sprawdza się o każdej porze niezależnie od okazji. Jest orzeźwiające, niezbyt słodkie i ma piękny, pomarańczowy kolor. Z pewnością świetnie smakuje też w innych wersjach smakowych i kolorystycznych.
Pięknie się ten tydzień zaczął. Okolica poważnie się już zazieleniła, a słońce cudownie przygrzewa. Sąsiedzi wylegli na balkony, wieszają zmęczone zimą pranie i pierwsze doniczki. Trawniki jaśnieją kobiercami stokrotek, a z klombów mrugają subtelne bratki. Znów nie znalazłam nigdzie fiołków, ale spacer był przedni. Baterie naładowane do pełna.
Zanim pojawią się pierwsze sezonowe owoce korzystam z cytrusów. Ostatnio smakują nam jak nigdy dotąd. Dlatego też ciasto jakie dla Was mam jest właśnie pomarańczowe. Pasuje do tej pięknej, słonecznej pogody.
Składniki:
25x35cm
kcal:4300 B:68 W:553 T:200 (około 12-15 porcji)
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki (w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
warstwa 1:
- 1l soku pomarańczowego z cząstkami owoców lub świeżo wyciskanego
- 3 budynie śmietankowe
- 120g miękkiego masła
warstwa 2:
- 2 opakowania biszkoptów typu Delicje o smaku pomarańczowym
warstwa 3:
- 500g kremówki 36%
- 3 łyżki cukru waniliowego
warstwa 4:
- 500ml wody
- 2 galaretki o smaku pomarańczowym
- cząstki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Do żółtek dodaj proszek do pieczenia i ocet. Utrzyj na pianę mieszając energicznie łyżką.
- Połącz obie piany.
- Dodaj przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszając łopatką połącz składniki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Wyrównaj.
- Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
- Wyjmij z blachy i ostudź na kratce do góry dnem.
- około 800ml soku zagotuj w garnku. W pozostałym soku rozmieszaj proszek budyniowy i dodaj do gotującego się płynu. Energicznie mieszaj, by nie utworzyły się grudki. Gotuj jeszcze przez minutę, a następnie ostudź do temperatury pokojowej.
- Chłodny pomarańczowy budyń zmiksuj z miękkim masłem.
- Biszkopt przełóż ponownie do blachy.
- Wylej krem pomarańczowy i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż delicje. Wstaw do lodówki.
- Ubij kremówkę z cukrem waniliowym i wyłóż ją na ciasto. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Przygotuj galaretkę pomarańczową z 500 ml wody i dwóch opakowań galaretki. Schłódź do chwili aż zacznie się żelować.
- Ścinającą się galaretkę wylej na ciasto. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!