Czekoladowa pokusa z truskawkami

Czekoladowa pokusa z  truskawkami

Moją propozycją na rozpoczynający się dziś weekend jest czekoladowe ciasto z truskawkami. Bez pieczenia, proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo smaczne: z intensywnym, kruchym spodem, delikatnym wnętrzem, słodkimi truskawkami, zwieńczone pyszną czekoladą. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Paleta Smaku, wiedziałam, że prędzej, czy później je przygotuję. Spodziewałam się może większego "wow", ale całość komponowała się naprawdę fajnie i dobrze smakowała. Kruchy spód z nutelli i herbatników sprawdził się już wcześniej w przepisie na malinowo-śmietankowe ciasto z nutellą i sucharkami, więc wiedziałam, że będzie to dobry pomysł.  Mój mąż nie mógł się go nachwalić. A to już naprawdę coś :)

Zdjęcie - Czekoladowa pokusa z  truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (keksówka o wymiarach 22x8x7)

Spód:
  • 150 g pełnoziarnistych herbatników maślanych (dałam zwykłe herbatniki)
  • 150 g Nutelli, w temperaturze pokojowej

Środek:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% 
  • 180 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 180 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady białej

Dodatkowo:

  • świeże truskawki (duże, jędrne i twarde)

Wykonanie:

Spód:

Herbatniki dokładnie rozgnieść. Wymieszać z nutellą. Gotową masą wylepić dokładnie dno keksówki, wyłożonej uprzednio dokładnie papierem do pieczenia. Truskawki umyć i odszypułkować. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru soku, po czym ułożyć je na ciasteczkowym spodzie.

Środek:

3 łyżeczki żelatyny wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Odstawić na kilka minut, aby napęczniała, a następnie delikatnie podgrzać ją (np. w mikrofali) do rozpuszczenia. Nie zagotowywać!

Zimną kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać kolejno serek homogenizowany, kakao, cukier oraz rozpuszczoną, ciepłą jeszcze żelatynę, ubijając za każdym razem na niskich obrotach.Gotową masą zalać truskawki ułożone na spodzie ciasta. Kilka razy delikatnie upuścić keksówkę z 5 cm, żeby masa "weszła" pomiędzy truskawki. Schłodzić w lodówce, aby masa stężała (ok. 30-60 min).

Polewa:

Kremówkę zagotować z cukrem pudrem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną w kostki gorzką czekoladę i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na 10 min do przestygnięcia, po czym wylać ją na wierzch ciasta. Wygładzić powierzchnię.  Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać ją miejscowo na polewę z gorzkiej czekolady. Rozmazywać wykałaczką - malując ósemki.Gotowe ciasto umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Delikatnie wyjąć z keksówki, trzymając za wystające brzegi papieru. Kroić ostrym nożem. Smacznego :)

Zdjęcie - Czekoladowa pokusa z  truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Czekoladowa pokusa z  truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów