Sernik z musem truskawkowym
Wspaniały deser na powitanie lata. Sernik na zimno z aksamitnym musem truskawkowym. Wyjątkowa słodycz waniliowego sernika z klasycznym, delikatnym uzupełnieniem musu.
Przepyszny zimny sernik na upały tego lata, można się nim delektować bez końca, w zaciszu domowym lub na swieżym powietrzu, smakuje zawsze przepysznie.
Składniki na spód:
- 120 g biszkoptów
- 2 łyżki gęstej smietany 18%
- 1 łyżka masła
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę serową:
- 1 kg serka kremowego lub sera w wiaderku
- 200 g cukru pudru
- 300 g smietany kremówki
- 2 łyżki pasty waniliowej lub nasiona z laski wanilii
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
Składniki na mus truskawkowy:
- 450 g świeżych truskawek
- sok z połowy cytryny
- 125 g cukru
- 30 ml likieru truskawkowego lub creme de cassis /likier porzeczkowy/
- 1,5 łyżeczki żelatyny
oraz
- kilka świeżych truskawek
- listki mięty
- 35 g białej czekolady z wanilią
Wykonanie spodu:
- Biszkopty pokruszyć, zmielić w malakserze.
- Dodać smietanę, masło i kakao zmiksować.
- Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować masłem lub olejem.
- Na spód formy wyłożyć masę biszkoptową, ugnieść szklanką.
- Schłodzić w lodówce 20 minut.
Wykonanie masy serowej:
- Smietanę lekko ubić, nie ubijać na sztywno.
- Dodać cukier, ser i wanilię, zmiksować.
- Zelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, wymieszać i pozostawić do niewielkiego przestudzenia.
- Następnie dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
- Masę przelać na schłodzony spód biszkoptowy. wyrównać.
- Schłodzić w lodówce na 3-4 godziny.
Wykonanie musu truskawkowego:
- Truskawki z cukrem zmiksować w blenderze lub malaksarze.
- Przetrzeć przez sito.
- Dodać sok z cytryny i likier oraz rozpuszczoną żelatynę
- Wymieszać i przelać na zastygnięty ser.
- Wstawić do lodówki do zastygnięcia musu, najlepiej na noc.
Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, odstawić do wystudzenia, udekorować wierzch sernika oraz truskawkami i liskami mięty. Podawać deser schłodzony.
Smacznego ?