Sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym

Wspaniały deser na powitanie lata. Sernik na zimno z aksamitnym musem truskawkowym. Wyjątkowa słodycz waniliowego sernika z klasycznym, delikatnym  uzupełnieniem musu.

Przepyszny zimny sernik na upały tego lata, można się nim delektować bez końca, w zaciszu domowym lub na swieżym powietrzu, smakuje zawsze przepysznie.

Zdjęcie - Sernik z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

  • 120 g biszkoptów
  • 2 łyżki gęstej smietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao

Składniki na masę serową:

  • 1 kg serka kremowego lub sera w wiaderku
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g smietany kremówki
  • 2 łyżki pasty waniliowej lub nasiona z laski wanilii
  • 3 płaskie łyżeczki  żelatyny

Składniki na mus truskawkowy:

  • 450 g świeżych truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • 125 g cukru
  • 30 ml likieru truskawkowego lub creme de cassis /likier porzeczkowy/
  •  1,5 łyżeczki żelatyny

oraz

  • kilka świeżych truskawek
  • listki mięty
  • 35 g białej czekolady z wanilią

Zdjęcie - Sernik z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie spodu:

  1. Biszkopty pokruszyć, zmielić w malakserze.
  2. Dodać smietanę, masło i kakao zmiksować.
  3. Formę tortową o wymiarach 24 cm wysmarować masłem lub olejem.
  4. Na spód formy wyłożyć masę biszkoptową, ugnieść szklanką.
  5. Schłodzić w lodówce 20 minut.

Zdjęcie - Sernik z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie masy serowej:

  1. Smietanę lekko ubić, nie ubijać na sztywno.
  2. Dodać cukier, ser i wanilię, zmiksować.
  3. Zelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, wymieszać i pozostawić do niewielkiego przestudzenia.
  4. Następnie dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
  5. Masę przelać na schłodzony spód biszkoptowy. wyrównać.
  6. Schłodzić w lodówce na 3-4 godziny.

Wykonanie musu truskawkowego:

  1. Truskawki z cukrem zmiksować w blenderze lub malaksarze.
  2. Przetrzeć przez sito.
  3. Dodać sok z cytryny i likier oraz rozpuszczoną żelatynę
  4. Wymieszać i przelać na zastygnięty ser.
  5. Wstawić do lodówki do zastygnięcia musu, najlepiej na noc.

Czekoladę rozpuścić w kapieli wodnej, odstawić do wystudzenia,  udekorować wierzch sernika oraz truskawkami i liskami mięty. Podawać deser schłodzony.

Smacznego ?

Zdjęcie - Sernik z musem truskawkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów