Ciasto z truskawkami i budyniem
Jeśli lubicie ciasta kruche z owocami, to polecam ciasto z truskawkami i budyniem. Proste do wykonania, tradycyjne, popularne ciasto i przepyszne do kawy.
Póki jest sezon na truskawki zapraszam na wypieki i desery z tymi pysznymi owocami !
Składniki:
- 460 g mąki tortowej
- 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1 jajo
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej smietany lub kefiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ok. 400 g świeżych truskawek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 850 ml mleka + 6 łyżek cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i kawałkami masła przetworzyć w malaksarze lub połączyć ręcznie.
- Dodać jajko, żółtka i smietanę lub kefir.
- Zagniesć ciasto, uformować kulę, następnie 1/3 ciasta oddzielić, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalce.
- Pozostałe ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
- Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 190 st. C, przez 15 minut.
- Odstawić do wystudzenia, następnie posypać bułką tartą.
- Budynie ugotować w 850 ml mleka, lekko przestudzić.
- Truskawki przekroić na połówki i wyłożyć na podpieczony spód.
- Na truskawki wylać ugotowany ciepły budyń.
- Ciasto zamrożone zetrzeć na grubych oczkach i dodać na budyń.
- Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut, przed końcem pieczenia przełączyć na górną grzałkę.
- Upieczone posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?