Ciasto z truskawkami i budyniem

Ciasto z truskawkami i budyniem

Jeśli lubicie ciasta kruche z owocami, to polecam ciasto z truskawkami i budyniem. Proste do wykonania, tradycyjne, popularne ciasto i przepyszne do kawy.

Póki jest sezon na truskawki zapraszam na wypieki i desery z tymi pysznymi owocami !

Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 460 g mąki tortowej
  • 160 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej smietany lub kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ok. 400 g świeżych truskawek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 850 ml mleka + 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i kawałkami masła przetworzyć w malaksarze lub połączyć ręcznie.
  2. Dodać jajko, żółtka i smietanę lub kefir.
  3. Zagniesć ciasto, uformować kulę, następnie 1/3 ciasta oddzielić, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażalce.
  4. Pozostałe ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
  5. Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 190 st. C, przez 15 minut.
  7. Odstawić do wystudzenia, następnie posypać bułką tartą.
  8. Budynie ugotować w 850 ml mleka, lekko przestudzić.
  9. Truskawki przekroić na połówki i wyłożyć na podpieczony spód.
  10. Na truskawki wylać ugotowany ciepły budyń.
  11. Ciasto zamrożone zetrzeć na grubych oczkach i dodać na budyń.
  12. Piec w temp. 180 st. C przez 30 minut, przed końcem pieczenia przełączyć na górną grzałkę.
  13. Upieczone posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów