Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
Bardzo kruche maślane ciasto z lekką waniliową pianką i owocami - to smaczny deser na lato! Najlepiej sprawdzą się tutaj kwaskowate owoce, bo pianka ma bardzo delikatny smak. Użyłam truskawek (niezbyt słodkich), ale jeszcze lepsze będą maliny, tak jak w oryginalnym przepisie.
przepis - Dorotus (Moje Wypieki)
szklanka = 250 ml
Składniki :
ciasto :
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
pianka :
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2 x40 g)
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
wierzch :
- 500 g truskawek
Przygotować kruche ciasto : masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami (można to zrobić w malakserze). Podzielić na dwie części - 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.
Blachę o wymiarach 33x20 cm [u mnie 30x25] wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część zamrożonego ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut - ciasto powinno się zarumienić. Upieczony spód ostudzić.
Truskawki umyć i odszypułkować. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki.
Gdy spód jest już ostudzony, można zacząć przygotowywać piankę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo, łyżka po łyżce, oba cukry. Do masy powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, żeby się dobrze rozpuścił. Na końcu cienką strużką wlać olej, miksując do połączenia.
Na ostudzony spód wyłożyć ubitą pianę, wyrównać i ułożyć na niej gęsto truskawki, wciskając je lekko w masę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30-40 minut. Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.