Mazurek kajmakowy z migdałami.
Idealnie kruche ciasto, słodki kajmak i prażone migdały to dla nas kwintesencja Wielkanocy. Jest prosty i szybki do przygotowania i świetnie utrzymuje świeżość przez całe święta, o ile pozwolicie mu tak długo czekać na zjedzenie.
Tradycji pieczenia mazurków nie wyniosłam z rodzinnego domu. Moja mama nigdy ich nie piekła, a u babci były to rumiane drożdżowce ozdobione cudownymi baziami z tego samego ciasta. Najbardziej uwielbiałam je z nią robić. Odrywałam kulki ciasta i formowałam wiosenne ozdoby. Z każdym rokiem były coraz kształtniejsze.
Pierwszy mazurek kajmakowy upiekłam już w swoim domu, dla męża i mimo iż moje umiejętności cukiernicze pozostawiały wówczas wiele do życzenia był to najlepszy mazurek, jaki jedliśmy w tamte święta. Kajmak wprawdzie rozlewał się na boki, a kruchy spód za bardzo się kruszył, ale mimo to mąż co roku dopominał się o powtórki.
Kajmak zwyczajnie uzależnia! Od lat powstrzymuję się, by nie wyjadać go łyżeczką.
Z pewnością na jednej bym nie skończyła…
Składniki:
2 niskie blachy „na tartę” o wielkości około 15cmx35cm
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 200g schłodzonego masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 400g kajmaku/masy krówkowej na każdą formę
- 70g płatków migdałów
Przygotowanie krok po kroku:
- Masło posiekaj z mąką, solą i cukrem pudrem za pomocą noża.
- Dodaj jajko i żółtka i szybko zagnieć kruche ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo, bo będzie twarde po upieczeniu.
- Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez minimum 1 godzinę.
- W prosty sposób możesz przygotować ciasto w malakserze. W tym celu umieść wszystkie składniki w misie robota i metodą pulsacyjną zagnieć ciasto do postaci mokrego piasku. Zbierz w kulę, zawiń w folię i schłódź.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko i wyłóż nim formy do tarty pamiętając o uformowaniu wyższych brzegów. Jeśli nie posiadasz formy, przygotuj spód na papierze i uformuj z resztek ciasta wałeczki lub warkoczyki na boki. Przyklej je do spodu za pomocą rozmąconego białka.
- Ponakłuwaj gęsto widelcem, by zapobiec wyrośnięciu i ponownie wstaw do lodówki na 15 minut. Zapobiegnie to kurczeniu się ciasta podczas pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 170°C i piecz spody przez około 20 minut lub do chwili aż uzyskają jasno złoty kolor. Ostudź w formie.
- Masę kajmakową podgrzej, by łatwiej ją rozprowadzić na cieście. Wypełnij nią spody.
- Płatki migdałów upraż na złoty kolor (aż uwolnią swój aromat) na suchej patelni i posyp mazurki w dowolny sposób. Możesz użyć też innych rodzajów orzechów i bakalii.
- Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!