Śledzie w oleju lnianym
Najszybsze śledzie w przygotowaniu i najsmaczniejsze jakie jadłam do tej pory. A to wszystko dzięki zamoczeniu ich w oleju lnianym. Na pewno się sprawdzą na zbliżające się święta jako jedna z potraw wigilijnych:-) Polecam! Dodaję przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.
Składniki:
- 3-4 śledzie matijasy,
- 2 cebule szalotki,
- kilka ziaren pieprzu czarnego,
- kilka zairen ziela angielskiego,
- 1-2 listki laurowe,
- olej lniany.
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć na około 1 h w wodzie (można pół na pół z mlekiem). Cebulkę pokroić w piórka lub talarki. Ziarna pieprzu i ziela rozetrzeć w moździerzu. Układać pokrojone na paski śledzie na przemian z cebulką i przyprawami. Zalać wszystko lejem lnianym, aby przykryć całość.