Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim domu, na Wigilię zawsze jadło się śledzie. Ja do nich „dorosłam” kilka lat temu i od tego czasu jestem fanką tych ryb. Bardzo lubię śledzie podawane ze słodką nutą, jak te po kaszubsku czy proponowane przeze mnie dziś- z chrupiącym jabłkiem i sosem z dodatkiem miodu.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tego dania użyłam matiasów (tych prawdziwych), jeśli nie macie do nich dostępu, inne dobre solone (i koniecznie wymoczone w zimnej wodzie, przed podaniem) śledzie też się nadadzą.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU :)

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • filety śledziowe - 3 szt (solone), najlepiej matiasy
  • jabłko - 1 szt (twarde, słodko- kwaśne)
  • czerwona cebula - 1 szt
  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz - do smaku
  • oliwa - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • koperek - do podania
Sposób przygotowania

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody. Pokrój na ukośne, ok. 2 cm kawałki, ułóż na talerzu.

Cebulę pokrój w cienkie krążki, zalej na 3 minuty wrzątkiem. Odsącz (będzie delikatniejsza i miękka).

Jabłko (ze skórką) pokrój w "zapałki"- cienkie paseczki. Skrop sokiem z cytryny.

Na śledziach rozłóż jabłko i krążki cebuli. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: ocet połącz z miodem i oliwą. Polej nim sałatkę. Ozdób piórkami koperku.  Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
13

Śledzie z czosnkiem i majerank…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Śledzie korzenne z pomidorami

Śledzie korzenne z pomidorami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym

Śledzie w dressingu musztardow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Barszcz czerwony
1

Barszcz czerwony

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Śledzie marynowane z imbirem

Śledzie marynowane z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Karp zapiekany z borowikami

Karp zapiekany z borowikami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Świąteczna makówka – makiełka

Świąteczna makówka – makiełka

napiecyku napiecyku
napiecyku

Śledzie w czosnkowym sosie
1

Śledzie w czosnkowym sosie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.

Smażony karp. Tak po prostu. N…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty