Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim domu, na Wigilię zawsze jadło się śledzie. Ja do nich „dorosłam” kilka lat temu i od tego czasu jestem fanką tych ryb. Bardzo lubię śledzie podawane ze słodką nutą, jak te po kaszubsku czy proponowane przeze mnie dziś- z chrupiącym jabłkiem i sosem z dodatkiem miodu.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tego dania użyłam matiasów (tych prawdziwych), jeśli nie macie do nich dostępu, inne dobre solone (i koniecznie wymoczone w zimnej wodzie, przed podaniem) śledzie też się nadadzą.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU :)

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • filety śledziowe - 3 szt (solone), najlepiej matiasy
  • jabłko - 1 szt (twarde, słodko- kwaśne)
  • czerwona cebula - 1 szt
  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz - do smaku
  • oliwa - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • koperek - do podania
Sposób przygotowania

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody. Pokrój na ukośne, ok. 2 cm kawałki, ułóż na talerzu.

Cebulę pokrój w cienkie krążki, zalej na 3 minuty wrzątkiem. Odsącz (będzie delikatniejsza i miękka).

Jabłko (ze skórką) pokrój w "zapałki"- cienkie paseczki. Skrop sokiem z cytryny.

Na śledziach rozłóż jabłko i krążki cebuli. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: ocet połącz z miodem i oliwą. Polej nim sałatkę. Ozdób piórkami koperku.  Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
14

Śledzie z czosnkiem i majerank…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Rollsy z tortilli
3

Rollsy z tortilli

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Dip fasolowy z gorgonzolą
1

Dip fasolowy z gorgonzolą

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy

Pasztet wegetariański. Z kaszy…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Labneh – domowy ser jogurtowy w oliwie
1

Labneh – domowy ser jogurtowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Zupa z fasolą mung, imbirem i boczkiem. Jak zima to zupa!

Zupa z fasolą mung, imbirem i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Carpaccio z pieczonych buraków

Carpaccio z pieczonych buraków

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto bananowe bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto bananowe bez pieczenia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…
1

Pączki Basi. Rozmowa o zimie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami