Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W moim domu, na Wigilię zawsze jadło się śledzie. Ja do nich „dorosłam” kilka lat temu i od tego czasu jestem fanką tych ryb. Bardzo lubię śledzie podawane ze słodką nutą, jak te po kaszubsku czy proponowane przeze mnie dziś- z chrupiącym jabłkiem i sosem z dodatkiem miodu.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tego dania użyłam matiasów (tych prawdziwych), jeśli nie macie do nich dostępu, inne dobre solone (i koniecznie wymoczone w zimnej wodzie, przed podaniem) śledzie też się nadadzą.

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU :)

Zdjęcie - Śledzie z jabłkami i miodowym sosem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • filety śledziowe - 3 szt (solone), najlepiej matiasy
  • jabłko - 1 szt (twarde, słodko- kwaśne)
  • czerwona cebula - 1 szt
  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz - do smaku
  • oliwa - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • miód - 1 łyżeczka
  • koperek - do podania
Sposób przygotowania

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody. Pokrój na ukośne, ok. 2 cm kawałki, ułóż na talerzu.

Cebulę pokrój w cienkie krążki, zalej na 3 minuty wrzątkiem. Odsącz (będzie delikatniejsza i miękka).

Jabłko (ze skórką) pokrój w "zapałki"- cienkie paseczki. Skrop sokiem z cytryny.

Na śledziach rozłóż jabłko i krążki cebuli. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: ocet połącz z miodem i oliwą. Polej nim sałatkę. Ozdób piórkami koperku.  Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
13

Śledzie z czosnkiem i majerank…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Paluchy z ciasta francuskiego z fetą i  rozmarynem
2

Paluchy z ciasta francuskiego…

figmara figmara
figowe smaki

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinaki…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Rożki białostockie
3

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Grzanki z wędzonym łososiem i awokado

Grzanki z wędzonym łososiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta kanapkowa z łososia

Pasta kanapkowa z łososia

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki faszerowane
1

Pieczarki faszerowane

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny jajeczne z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Muffiny jajeczne z wędzonym ps…

food² food²
Food Square

Domowy paprykarz szczeciński
4

Domowy paprykarz szczeciński

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Halloumi z jabłkami

Halloumi z jabłkami

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Pasta z pieczonej dyni z fetą i ziołami. I o wielkiej jagodzie…
1

Pasta z pieczonej dyni z fetą…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Drożdżowe ciasteczka z rozmarynem i serem żółtym
1

Drożdżowe ciasteczka z rozmary…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni