Śledzie z żurawiną

Śledzie z żurawiną
Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g śledzi
  • 500 ml wody
  • 2 garści żurawiny suszonej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • pieprz
Przygotowanie

Śledzie namoczyć w wodzie przez godzinę.


Cebulę pokroić w cienkie plastry, podsmażyć na odrobinie oleju na małym ogniu przez 5 min. Dodać cukier, ziele angielskie i liść laurowy, pomieszać i dusić kolejne 5 min.


W międzyczasie żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 10 min.

Osuszone śledzie pokroić w ukośne kawałki.


W słoiku ułożyć warstwami śledzie, odcedzoną żurawinę, świeżo zmielony pieprz, cebulę oraz gałązki tymianku, aż do wyczerpania składników.


Zalać całość olejem, szczelnie zamknąć i ostawić do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów