Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym
Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g śledzi
  • 150-200 ml oleju Kujawskiego z lnu tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub z białego wina
  • 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 listki laurowe
Przygotowanie

Filety wymoczyć w dużej ilości zimnej wody przez ok. 2-3 godz. Osuszyć na ręczniku papierowym.


Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z octem. Odstawić na 20 min.


Sok z cytryny wymieszać z miodem. Mieszanką posmarować filety, odstawić na 30 min.


W wyparzonym słoiku układać warstwami cebulę i kawałki śledzi. Zalać olejem, odstawić do lodówki na 3-4 dni.


Najlepiej podawać z kawałkiem ciemnego pieczywa lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i skropionymi olejem lnianym.


Porada:

Jeżeli cebula okaże się zbyt ostra, można złagodzić jej smak. Posiekaną układamy na sitku i przelewamy wrzątkiem.



Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów