Matiasy z jabłkami
„Przygotowania do świąt wkroczyły w ostatnią fazę. Spieszę więc z kolejnym przepisem bez zbędnego rozpisywania się bo zaraz pędzę piec pierniczki. Jest to kolejny przepis na śledzie, które uwielbiam i które w okresie zimowym zajadamy dość często.Filety śledziowe należy dzień wcześniej zamarynować w occie jabłkowym z dodatkiem przypraw. Następnego dnia przygotować farsz z jabłek, cebuli, kiszonego ogórka i marynowanych grzybków. Posmarować nim osaczone z zalewy filety. Zwinąć jak roladki, spiąć wykałaczkami i gotowe.”
Matiasy z jabłkami
Składniki:
8 filetów śledziowych
1 jabłko
1 kiszony ogórek
3 marynowane grzybki
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka majonezu
szczypta cukru
pieprz sól
Marynata:
2 szklanki octu jabłkowego 6%
3 liście laurowe
2 łyżeczki cukru
5 ziaren ziela angielskiego
2 goździki
0,5 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
Zagotować wszystkie składniki marynaty. Wystudzić. Ułożyć filety w słoiku. Zalać marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Przygotować farsz. Umyte i obrane jabłko zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę drobno posiekać i przelać wrzątkiem na sicie. Grzybki i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek drobno posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Zamarynowane filety osuszyć ręcznikiem kuchennym. Smarować przygotowanym farszem. Zwinąć jak roladki i spiąć wykałaczkami.
*) Żeby farsz lepiej się trzymał ja ścięłam delikatnie ostrym nożem każdy filet aby był bardziej płaski. Odcięte fragmenty można drobno posiekać i dodać do farszu.
Smacznego :) Aronia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Polecam także: Śledzie w oleju Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku Rosyjska sałatka śledziowa Szuba