Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą

Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą


Zdjęcie - Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te śledzie co roku serwuje nam na spotkaniu przedświątecznym moja przyjaciółka. To jest zawsze ten punkt programu, na który się czeka... W tym roku sama je zrobiłam, aby się w końcu najeść do syta i nie rzucać się na nie z łakomstwem u znajomych;-)
Zdjęcie - Śledzie z marchewką, imbirem i czerwoną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych,
  • 2-3 cebule czerwone,
  • 2-3 marchewki,
  • kawałek świeżego imbiru,

zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1/4 litra octu 10%,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżeczki gorczycy białej,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego.

Przygotowanie: Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku przez około 1-2h. Zagotować składniki zalewy. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić w kawałki, cebulę, marchewkę i imbir obrać, pokroić w talarki. Układać w słoju warstwami, zalać wszystko zimną zalewą. Najlepiej odstawić na 3-4 dni - choć u mnie są już konsumowane na drugi dzień ;-)

Kategorie przepisów