Lubię ciekawe połączenia i to danie jest tego przykładem, a na świąteczny stół jak znalazł. Zaskoczycie swoich gości czymś innym niż smażonym karpiem… I kto powiedział, że rybka jest nudna?
Tatar z łososia zielonym jabłkiem czyli Tartare di salmone alla mela verde - przepis znaleziony w archiwalnym wydaniu magazynu La Cucina Italiana. Zaintrygowało mnie to połączenie i musiałam spróbować.
Ryba słodko kwaśna z dodatkiem brzoskwiń to bardzo ciekawe połączenie i idealnie do siebie pasują. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki Moniki, za co serdecznie jej dziękuję :-) a Wam ją polecam
Z zasady nie lubię karpia.... mogłabym nawet powiedzieć, że nie znoszę, ale..... no właśnie, ale! W tym roku zdecydowaliśmy się na wersję karpia w migdałach (...) Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! I tak to polubiłam karpia....
Kiedy Tomek się dowiedział, że kupiłam kilka filetów rybki od razu zarządził entuzjastycznie, że chce rybę z papryką i pomidorami. Co więcej miał mi nawet pokazać przepis, który kiedyś tam znalazł i spodobał mu się...
Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym. Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka. Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Mój ulubiony sposób na łatwy , szybki i smaczny obiadek dla całej rodziny. Wystarczy tylko przyprawioną rybę i dodatki zamknąć w folii i wstawić do piekarnika.
Łosoś w chrupiącym cieście, z zielonymi szparagami i delikatnym sosem koperkowym to danie z rodzaju tych wykwintnych, znakomicie prezentujących się na talerzu.
Wyszło przepysznie. Smaczna, delikatna ryba przykryta rewelacyjnym serowym sosem na bazie śmietany, pełnym aromatycznych ziół. Zdecydowanie polecam, również osobom na diecie Montignaca, jako danie tłuszczowe.
Bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób podania ryby. Wystarczy składniki wyłożyć na blaszkę i zapiec. To danie pomimo swojej prostoty zachwyci chyba każdego.