Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą

Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą

Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych  pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Kotlety doskonale też komponują się z sosem śmietanowo-czosnkowym lub pomidorowo-paprykowym.

 

Zdjęcie - Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  około 10-12 kotlecików

Czas wykonania –  60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Zdjęcie - Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g filetu z dorsza
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonej kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 żółtka
  • 2 jajka całe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia

 

Sposób wykonania:

  1. filety rybne płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie rozdrabniamy rybę widelcem,
  2. ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,
  3. kiedy ziemniaki ostygną przekładamy je do miski, rozdrabniamy (tłuczemy), dodajemy czosnek, mieloną kolendre, kmin rzymski, pieprz cayenne oraz imbir, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
  4. całość dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnioną rybę i żółtka, wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki na około 20 min.,
  5. do głębokiego talerza wbijamy dwa całe jajka, roztrzepujemy widelcem,
  6. na duży płytki talerz wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy,
  7. ze schłodzonej masy rybno ziemniaczanej formujemy kotleciki (o średnicy około 7-8 cm. i grubości około 1 – 1,5 cm.), obtaczamy w mące z bułką tartą i smażymy na gorącym oleju (używamy niewielkiej ilości oleju)po 3-4 min. z każdej strony,
  8. usmażone kotleciki wykładamy na ręczniku papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

 Inne propozycje:

Zdjęcie - Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Pulpeciki rybne w migdałach

Kategorie przepisów