Kotleciki z dorsza i ziemniaków z kolendrą
Ryba i ziemniaki w połączeniu z przyprawami rodem z kuchni indyjskiej, to świetne połączenie smaków. Do kotlecików wystarczy podać podsmażoną cebulę z czosnkiem i dodatkiem świeżych pomidorów bez gniazd nasiennych, pokrojonych w kostkę, doprawionych cukrem, solą, pieprzem oraz sokiem z limonki. Kotlety doskonale też komponują się z sosem śmietanowo-czosnkowym lub pomidorowo-paprykowym.
Ilość porcji – około 10-12 kotlecików
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonej kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 żółtka
- 2 jajka całe
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- filety rybne płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze, odstawiamy do wystygnięcia, a następnie rozdrabniamy rybę widelcem,
- ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystygnięcia,
- kiedy ziemniaki ostygną przekładamy je do miski, rozdrabniamy (tłuczemy), dodajemy czosnek, mieloną kolendre, kmin rzymski, pieprz cayenne oraz imbir, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
- całość dokładnie mieszamy, dodajemy rozdrobnioną rybę i żółtka, wyrabiamy masę i odstawiamy do lodówki na około 20 min.,
- do głębokiego talerza wbijamy dwa całe jajka, roztrzepujemy widelcem,
- na duży płytki talerz wsypujemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy,
- ze schłodzonej masy rybno ziemniaczanej formujemy kotleciki (o średnicy około 7-8 cm. i grubości około 1 – 1,5 cm.), obtaczamy w mące z bułką tartą i smażymy na gorącym oleju (używamy niewielkiej ilości oleju)po 3-4 min. z każdej strony,
- usmażone kotleciki wykładamy na ręczniku papierowym żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Inne propozycje: