Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta wykwintnie prezentująca się rolada, wbrew pozorom, jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Zawsze gdy pojawia się na stole, robi furorę i znika jako pierwsza, w tempie ekspresowym.

Efektowna, aksamitna w smaku, lekka przystawka.
Sprawdzi się na przyjęciach lub jako samodzielna przekąska.
Idealna na nadchodzący letni czas.

Składniki:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 250g wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 4 jajka
  • 2 śmietankowe serki Almette
  • sól i pieprz do smaku

Szpinak podsmażyć na maśle z dwoma ząbkami czosnku przetartymi przez praskę.
Przyprawić go solą i pieprzem do smaku.
Szpinak wystudzić i zmiksować.
Żółtka jajek oddzielić od białek.
Żółtka dodać do szpinaku.
Białka ubić na sztywną pianę.
Pianę delikatnie połączyć ze szpinakiem.
Blachę (tą z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blaszce równomiernie rozsmarować masę szpiankową.
Piec w 170C ok. 15 minut.
Placek szpinakowy wystudzić.
Serki Almette wymieszać z ząbkiem czosnku przetartym przez praskę.
Rozsmarować go na wystudzonym placku.
Na serku równomiernie poukładać plastry łososia.
Zwinąć jak roladę.
Roladę mocno owinąć folią do żywności.
Schować do lodówki na kilka godzin.


Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rolada szpinakowa z łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów