Karp w migdałach

Karp w migdałach
Z zasady nie lubię karpia.... mogłabym nawet powiedzieć, że nie znoszę, ale..... no właśnie, ale! W tym roku zdecydowaliśmy się na wersję karpia w migdałach proponowaną przez Okrasę dla Lidla. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! I tak to polubiłam karpia....
Karp w migdałach
  • 2 płaty karpia
  • 1,5 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 łyżka cukru
  • garść suszonej żurawiny
  • skórka z 1 cytryny
  • 100g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej
  • 1-2 łyżki śmietanki 30%
  • masło
  • mąka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
Zdjęcie - karp w migdałach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Żurawinę zalałam winem. Karpia oczyściłam z łusek i ości, pokroiłam na mniejsze kawałki i oprószyłam solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny - od strony mięsa. Każdy kawałek obtaczamy również od strony mięsa w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w migdałach i smażymy na na oleju. Na patelnię po smażeniu karpia wsypujemy cukier i żurawinę, czekamy aż cukier zamieni się w karmel. Zalewamy winem i bulionem warzywnym. Redukujemy, kiedy objętość spadnie o 1/3 dodajemy śmietankę, kawałek zmrożonego masła i redukujemy do uzyskania gęstego sosu, można jeszcze doprawić starta skórką z cytryny. Karpia podgrzewamy w piekarniku i podajemy z sosem.

Kategorie przepisów