Filety łososia natrzeć solą i rozgniecionym pieprzem. Odstawić na około 30 minut. Patelnię teflonową rozgrzać, wysmarować tłuszczem, włożyć filety. Przesmażyć z dwóch stron.
Cebulę obrać, pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Paprykę umyć, pokroić w cienkie słupki, dodać do cebulki. Ananasa pokroić w kostkę, dodać do cebulki i papryki. Wrzucić kandyzowaną żurawinę i dusić pod przykryciem. Na koniec dołożyć filety, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Łososia umyj, pokrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb oraz koperkiem i odstaw na 2 godziny do lodówki.Warzywa i jabłka zetrzyj na tarce albo posiekaj w malakserze na talarki.
Kuchnia grecka obok włoskiej i meksykańskiej jest naszą ulubioną. Ostatnio przygotowalam danie rybne i jest to prawdziwa ryba po grecku :-)) Smakuje obłędnie :-)
Dzisiaj mam przyjemność zaprezentować ostatnie danie w ramach akcji Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk. W dodatku danie, które przygotowałam wspólnie z Ireną i Andrzejem. Potrawka kalifornijska pochodzi z Podróży kulinarnych i moim zdaniem jest bardzo smaczna.
Chyba się nie spodziewałam, że pasztet z ryby może być taki dobry. Kiedy zobaczyłam ten przepis pomyślałam, że można by spróbować coś innego, bo czasami na mięso i wędliny nie możemy już patrzeć i muszę przyznać, że trafiłam w 10. Ten pasztet będzie się świetnie nadawał na świąteczny stół.
Paprykarz domowy okazał się lepszy od kupnego. Nie wierzyłam, że to możliwe bo przecież ten drugi zawsze bardzo mi smakował ale jest to prawda. Teraz gdy wypróbowałam ten przepis nigdy już nie kupię tego w puszce.
Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce.A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo.Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki.
A dokładniej mówiąc to jest łosoś pieczony w sosie koperkowym. Pomimo mojego kalekiego ostatnio piekarnika, udało mi się pięknie upiec świeży filet z łososia. Z sosem koperkowym niebo w gębie!
Od czasu do czasu będę prezentowała przepisy na posiłki, które z powodzeniem mogą stanowić podstawy w zdrowym stylu żywienia. Poniżej propozycja na lekki posiłek, bogaty w kwasy omega 3 oraz żelazo. W100 gramowej porcji łososia znajduje się 1200 mg kwasów omega-3 a dzienne zapotrzebowanie organizmu to 1000-1500 mg. Szpinak oprócz żelaza również zawiera kwasy omega-3.
Ryba jest wyśmienita. Połączenie masła, bułki tartej i chrzanu daje niesamowicie smaczną pierzynkę pod którą kryje się biała, apetyczna ryba. Przepis jest godny polecenia co niniejszym czynię. Polecam wszystkim zabieganym jak i tym co mają więcej czasu a chcą spróbować czegoć naprawdę smacznego:)
Sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce.