Galantyna rybna w galarecie

Galantyna rybna w galarecie

Zdjęcie - Galantyna rybna w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTrochę się uzbierało tych rybnych wariacji, ale ta propozycja jest doskonałym uzupełnieniem reszty świątecznych dań. Jest delikatna w smaku, można ją skropić sokiem z cytryny lub podać z sosem chrzanowym. Łakomczuchy nie pozwolą jej długo pozostać na stole...

 ok 8 porcji

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • garść siekanego koperku
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  •  3 ½ łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 40 ml ciepłej wody
  • sok z cytryny

Ryby gotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego,przez około pół godziny. Następnie wyjąć i odsączyć na sicie.

Bułkę tartą wymieszać ze śmietaną, następnie zmielić przez maszynkę wraz z rybą. Do masy rybnej dodać jajka, posiekany koperek oraz łyżeczkę ziół prowansalskich.

Folię aluminiową posmarować koniecznie margaryną, aby się nie przykleiła się do ryby. Uformować dwa wałeczki i zawinąć w wysmarowaną folię. Całość gotować na parze przez 30 minut, po czym wystudzić.

Zimną galantynę rozwinąć i pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku.

Przygotować galaretę: żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i połączyć z gorącym wywarem – wystudzić do lekkiego stężenia i zalać rybę.

Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny.

 ok. 4 godzin

Przepis pochodzi ze starego wydania gazety “Pani domu”. 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Galantyna rybna w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Galantyna rybna w galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów