Konfitura cebulowa z chilli
Konfitura cebulowa która wspaniale smakuje z serem choć nie tylko - do tego ma piękny słoneczny kolor :-) Bardzo lubię łączyć różne konfitury z mięsem czy też serami a ten zdecydowanie bardzo mi smakuje. polecam
przepis pochodzi z książki Hans Grelach ,,Dżemy,marmolady,galaretki,,
- 1 kg cebuli
- 1 świeża chilli
- 3 łyżki rodzynek lub suszonych żurawin
- 500 ml soku pomarańczowego
- 150 g cukru
- 3 gałązki tymianku
- 3 gałązki rozmarynu
Cebulę pokroić w piórka, dodać pokrojoną na drobno chilli, rodzynki - całość zalać sokiem i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok godziny. Po tym czasie dodać cukier posiekane zioła i sól - smażyć jeszcze z 20 minut aż lekko zgęstnieje. Następnie gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem.
Smacznego