Korzenne powidła

Korzenne powidła
przepis:

Od lat nie robię dżemów,  ale dla tego przepisu  w tym roku  zrobiłam wyjątek.  Jest rewelacyjny!

Bardzo dziękuję Kasiu za przepis :)

1,5 kg śliwek węgierek

0,5 kg jabłek (antonówki)

0,5 kg gruszek  (klapsa)

60 dag cukru

1 laska wanilii

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka zmielonych goździków

szczypta mielonego kardamonu

szczypta utartej gałki muszkatołowej

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić. 

Śliwki wypestkować.

Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin.

Po tym czasie owoce  podgrzewać ok. 2 godzin, a następnie odstawić do ostygnięcia.

Do powideł dodać przyprawy i smażyć je dalej przez ok. 0,5 godziny.

Gotowe powidła włożyć do słoików i zagotować.

Z tej ilości owoców wychodzi 6 słoiczków po 0,3 l.

Zdjęcie - Korzenne powidła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów