Korzenne powidła
Od lat nie robię dżemów, ale dla tego przepisu w tym roku zrobiłam wyjątek. Jest rewelacyjny!
Bardzo dziękuję Kasiu za przepis :)
1,5 kg śliwek węgierek
0,5 kg jabłek (antonówki)
0,5 kg gruszek (klapsa)
60 dag cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych goździków
szczypta mielonego kardamonu
szczypta utartej gałki muszkatołowej
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
Śliwki wypestkować.
Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie owoce podgrzewać ok. 2 godzin, a następnie odstawić do ostygnięcia.
Do powideł dodać przyprawy i smażyć je dalej przez ok. 0,5 godziny.
Gotowe powidła włożyć do słoików i zagotować.
Z tej ilości owoców wychodzi 6 słoiczków po 0,3 l.