Marmolada rabarbarowa Hiram
Korzystając z tego, że jeszcze dostępny jest rabarbar postanowiłam przygotować marmoladę rabarbarową Hiram, o której pisali mi już kiedyś czytelnicy. Robiłam już kiedyś chutney rabarbarowy według skandynawskiego przepisu i okazał się bardzo smacznym dodatkiem do mięs czy do kanapek. Był pyszny! Połączenie rabarbaru z imbirem nie wydawało mi się więc już takie dziwne. Dzięki dodatkowi ostrego imbiru i odświeżającej cytryny marmolada ta smakuje wyjątkowo. Mnie przypomina smak gumy balonowej z dzieciństwa!
Składniki na 5 słoików 315 ml:
1,5 kg rabarbaru
1,5 kg cukru
skórka z 1,5 cytryny
4,5 łyżki mielonego imbiru
1. Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę. Rabarbar pokroić na małe kawałki.
2. W szklanej misie wymieszać rabarbar z cukrem, imbirem i skórką cytrynową. Zostawić na noc pod przykryciem w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce).
3. Następnego dnia gotować na małym ogniu około 2-3 godzin. Do momentu jak marmolada przejdzie pozytywnie próbę gęstnienia. Należy wylać łyżkę na zimny talerzyk, przez środek zrobić linię nożem. Jeśli marmolada nie zlewa się, to znaczy, że jest gotowa.
4. Gorącą marmoladą napełniać słoiki. Od razu zamykać. Ja pasteryzowałam jeszcze je dla pewności (aby dłużej się przechowywały) ok. 10 minut.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady.
Podziel się:
Dodaj do ulubionych:Lubię Wczytywanie...
Tags: imbir, Kuchnia skandynawska, rabarbar, Skandynawskie lato