Cukinia z ananasem

Zdjęcie - CUKINIA Z ANANASEM   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Bardzo smaczna cukinia w smaku przypominająca ananasy dodaję ją często do deserów, sałatek lub zjadam po prostu ze słoiczka.


3 kg CUKINII

3/4 kg CUKRU

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU WANILIOWEGO

250 ml SOKU ANANASOWEGO W KARTONIE

3 ŁYŻECZKI KWASKU CYTRYNOWEGO

ok 2,5 liry WODY


Cukinię oczyścić z miękkiego miąższu i obrać jeśli jest młoda nie trzeba tego robić. Zagotować wodę z cukrem sokiem z ananasa i kwaskiem - przestudzić dodać ekstrakt waniliowy lub ewentualnie cukier waniliowy. Cukinię pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnak i zalać zimną zalewą  można dodać skórkę z cytryny i moczyć 12 godzin. Po tym czasie cukinię przełożyć do słoików i zalać syropem w którym się moczyła zakręcić słoiki i gotować 20 minut – wyjąć słoiki i przykryć ręcznikami – zastawić tak do całkowitego wystygnięcia. Pozostały sok wypić lub przelać do butelek i również pasteryzować 20 minut.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy