Konfitura z jarzębiny

Konfitura z  jarzębiny

 

 

Zdjęcie - Konfitura z  jarzębiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 składniki:

około 1 kg jarzębiny

50 dag cukru

1 szklanka wody

 Jarzębinę oczyścić z szypułek, umyć i wrzucić do gara. Owoce zasypać cukrem i wlać szklankę wody, wymieszać. Smażyć aż owoce puszczą sok (lekko zmiażdżyć drewnianą pałką) i będą miękkie. Przełożyć do małych słoiczków, zakręcone pasteryzować przez 20 minut.

Z tej ilości jarzębiny wyszły 2 małe słoiczki. Jarzębina nie wszystkim może smakować , bo ma swój specyficzny aromat, ma posmak goryczki. Ale jako dodatek do mięs i serów świetnie się nadaje i śmiało może konkurować z żurawiną.

 

Zdjęcie - Konfitura z  jarzębiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Konfitura z  jarzębiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Konfitura z  jarzębiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Konfitura z  jarzębiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów