Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem

                 Mam kilka zaległości wpisowych jak widać;) Ten dżem robiłam jeszcze w maju. Wzorowałam się na przepisie Truskawkowej Ani i powstał mi taki oto dżem rabarbarowy z dodatkiem wanilii i cynamonu. Wyszedł bardzo smaczny, aczkolwiek bardziej go czuć przyprawami niż samym rabarbarem ;), jednak mi to nie przeszkadza, bo smak i zapach tych przypraw uwielbiam!:)

Zdjęcie - Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (wyszły mi 3 słoiczki):

*1 kg rabarbaru

*250/300g cukru

*pół laski wanilii

*2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do garnka o grubym dnie i podgrzewać aż zmięknie. Wtedy wsypać cukier i wyłuskane z laski wanilii ziarenka oraz cynamon. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Trwa to ok. 1,5 godziny lub dłużej (zależy od tego jaką chce się uzyskać konsystencję). W trakcie gotowania należy co jakiś czas mieszać masę rabarbarową.

Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno dokręcić. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z rabarbarem + film

Biszkopt z rabarbarem + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem i migdałami (Rabarberkaka)

Pełnoziarniste ciasto z rabarb…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Cynamonowa tarta z rabarbarem i truskawkami
1

Cynamonowa tarta z rabarbarem…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem
1

Duńskie ciasto z rabarbarem i…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
1

Bułeczki drożdżowe z rabarbare…

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Tarta z pieczonymi jabłkami, rabarbarem, miętą i sosem karmelowo- cynamonowym

Tarta z pieczonymi jabłkami, r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Mini torciki dacquoise – beza…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pampuchy drożdżowe z sosem wiśniowym

Pampuchy drożdżowe z sosem wiś…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

O niechcianych psach, dobrych ludziach i zielonych lodach na pierwszy dzień wiosny. Pistacjowych

O niechcianych psach, dobrych…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Cebulaki
1

Cebulaki

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Chleb z garnka (bez wyrabiania)
2

Chleb z garnka (bez wyrabiania…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domowy ser koryciński

Domowy ser koryciński

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni