Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem

                 Mam kilka zaległości wpisowych jak widać;) Ten dżem robiłam jeszcze w maju. Wzorowałam się na przepisie Truskawkowej Ani i powstał mi taki oto dżem rabarbarowy z dodatkiem wanilii i cynamonu. Wyszedł bardzo smaczny, aczkolwiek bardziej go czuć przyprawami niż samym rabarbarem ;), jednak mi to nie przeszkadza, bo smak i zapach tych przypraw uwielbiam!:)

Zdjęcie - Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (wyszły mi 3 słoiczki):

*1 kg rabarbaru

*250/300g cukru

*pół laski wanilii

*2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Rabarbar obrać i pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm). Wrzucić do garnka o grubym dnie i podgrzewać aż zmięknie. Wtedy wsypać cukier i wyłuskane z laski wanilii ziarenka oraz cynamon. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Trwa to ok. 1,5 godziny lub dłużej (zależy od tego jaką chce się uzyskać konsystencję). W trakcie gotowania należy co jakiś czas mieszać masę rabarbarową.

Gotowy dżem przełożyć do wyparzonych, gorących słoików i mocno dokręcić. Postawić do góry dnem, przykryć ręcznikiem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Dżem rabarbarowy z wanilią i cynamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
3

Ciasto drożdżowe z rabarbarem…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabar…

Dzi Dzi
karmelowy

Oszukane lato i tarta z rabarbarem
1

Oszukane lato i tarta z rabarb…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem

Mrożona herbata. Z rabarbarem…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Owocowy deser wprost ze Skandynawii

Owocowy deser wprost ze Skandy…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Migdałowe ciasto z rabarbarem i białą czekoladą

Migdałowe ciasto z rabarbarem…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy z kakao

Dżem śliwkowy z kakao

Tyna Tyna
In cooking we trust

Grzyby duszone w pomidorach

Grzyby duszone w pomidorach

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Kiszone cytryny – przepis
1

Kiszone cytryny – przepis

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu

Cóż za kolor, cóż za smak! Czy…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kalafiory pasteryzowane w zalewie
1

Kalafiory pasteryzowane w zale…

aronia aronia
Wiem co jem

Dżem z melona i malin

Dżem z melona i malin

figmara figmara
figowe smaki