Mięso w słoiku

Mięso w słoiku
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg boczku surowego
  • 0,25 kg wołowiny ( ja dałem pieczeni wołowej )
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • 35 g soli peklowej ( można użyć normalnej ale wtedy mięso zszarzeje )
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka mielonego pieprzu
  • 20 g żelatyny
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mięso podzielić na ładniejsze kawałki (mniej tłuste) i brzydsze (bardziej tłuste), ładniejsze pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm, brzydsze przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Zmielone i pokrojone mięso połączyć w misce, dodać tymianek, majeranek, paprykę w proszku i czosnek i wyrobić na jednolitą masę, żelatynę rozpuścić w wodzie dodać do mięsa, wymieszać i nakładać do słoików, zakręcić i gotować 3h po czym odstawić żeby słoiki przestygły i gotować następnego dnia znowu 3h . Jeśli mamy szybkowar możemy gotować tylko w pierwszy dzień.

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodaję tabelkę (którą przepisałem kiedyś z jakiejś książki o mięsie) z czasami pasteryzacji mięsa.

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podobne wpisy Mięso w słoikuZdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kebab z mielonego mięsa

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidory w galarecie

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffiny z kurczaka

Zdjęcie - Mięso w słoiku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy z pręgi

Kategorie przepisów