Chutney rabarbarowy
Czas mija tak szybko, że właściwie nie sposób stęsknić się za rabarbarem, bo znowu pojawia się na straganach. Mimo to warto skorzystać z dopiero co rozpoczętego sezonu. Oczywiście nie tylko ciasta są dobrym pomysłem - ja zdecydowałam się na chutney. W tej postaci rabarbar sprawdza się świetnie. Dodałam do niego kandyzowany imbir i chili, dzięki czemu stał się pikantny. Idealnie nadaje się do wszelkich serów i wędlin. Polecam!
Chutney rabarbarowy
- 550g rabarbaru pokrojonego w kostkę
- 100g imbiru kandyzowanego
- 100g rodzynek (większe przekrojone na pół)
- 1 łyżeczka chili w płatkach
- 150g cukru (lub do smaku)
- 1 duża cebula, posiekana
- 3 łyżki octu jabłkowego
1) Wszystkie składniki umieścić w garnku.
2) Gotować 25-30 minut, często mieszając i dodając w razie potrzeby trochę wody.
3) Przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i zapasteryzować, ja zrobiłam to w piekarniku.