Ekstrakt waniliowy
Bardzo często pytacie mnie jak przyrządzam waniliowy ekstrakt do swoich wypieków.To bardzo proste!Potrzebujecie mocnego alkoholu np. spirytusu lub czystej wódki, laski wanilii, buteleczki oraz czasu :)
Ekstrakt waniliowy
- 1 laska wanilii- 1 mała buteleczka czystej wódki lub spirtytusu (250 ml)
Laskę wanilii kroję wzdłóż i umieszczam ją w buteleczce z alkoholem. Mocno zakręcam i odstawiam do szafki na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie ekstrakt jest już gotowy do użycia.Pamiętajcie jednak, że im dłużej stoi w szafce, tym jest bardziej aromatyczny.Ekstrakt, którego używam ma już około 1 rok. Jest bardzo intensywny w smaku i wygrywa na każdym polu z kupionym w sklepie waniliowym aromatem.Przygotowując ten specyfik w domu pamiętanj, żeby użyć do niego składników pierwszej jakości.Laska wanilii powinna być mięsista i aromatyczna, a alkohol świeżo otwarty i z pewnego źródła :)
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________