przysmak do sera

kolejny genialny przysmak od naszej cukrzycowej babci, przeznaczony zasadniczo do serów został skutecznie "wypróbowany" bez dodatków ;)

z innych wytrawnych konfitur polecam:
- żurawiny z pomarańczą,
- jarzębinę z jabłkami,
- wiśnie z imbirem,
- czerwoną cebulę z piwem,
- wiśnie z zielonym pieprzem,
- truskawki z rabarbarem

Zdjęcie - przysmak do sera - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

konfitura dyniowo-jabłkowa do sera

  • 1 kg dyni hokkaido,
  • 2 kg jabłek,
  • 0,5 szkl. syropu malinowego lub 0,5 szkl. soku malinowego + cukier do smaku,
  • 0,5 szkl. octu winnego jabłkowego

dynię bez obierania pokroić w drobną kostkę. jabłka obrać, pokroić w kostkę, skrapiając octem w trakcie, żeby nie ciemniały. dynię wymieszać z jabłkami, wlać sok i ocet, gotować, aż się rozpadną. gorące nakładać do słoiczków, jeśli ich nie chcemy pasteryzować, to należy trzymać je niezbyt długo w lodówce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy