przysmak do sera
kolejny genialny przysmak od naszej cukrzycowej babci, przeznaczony zasadniczo do serów został skutecznie "wypróbowany" bez dodatków ;)
z innych wytrawnych konfitur polecam:
- żurawiny z pomarańczą,
- jarzębinę z jabłkami,
- wiśnie z imbirem,
- czerwoną cebulę z piwem,
- wiśnie z zielonym pieprzem,
- truskawki z rabarbarem
konfitura dyniowo-jabłkowa do sera
- 1 kg dyni hokkaido,
- 2 kg jabłek,
- 0,5 szkl. syropu malinowego lub 0,5 szkl. soku malinowego + cukier do smaku,
- 0,5 szkl. octu winnego jabłkowego
dynię bez obierania pokroić w drobną kostkę. jabłka obrać, pokroić w kostkę, skrapiając octem w trakcie, żeby nie ciemniały. dynię wymieszać z jabłkami, wlać sok i ocet, gotować, aż się rozpadną. gorące nakładać do słoiczków, jeśli ich nie chcemy pasteryzować, to należy trzymać je niezbyt długo w lodówce.