Mocno pomarańczowy, kwaskowy, nie za słodki. Kupne się chowają. Ponieważ cukinia jest całkowicie neutralna, więc przejmuje smak po 'pomarańczowych' dodatkach (galaretki, olejek i skórka); dodatkowo kwasek cytrynowy nadaje cytrusowego posmaku.
Zatrzymać lato, czy to możliwe? Jednym ze sposobów, (...) jest upieczenie pomidorów i zamknięcie ich w słoikach. Kiedy tylko zapragniemy poczuć późną jesienią lub zimą trochę słońca, wyjmujemy słoik, kosztujemy i wspominamy:-) Uwierzcie, że pierwsze słoiki zjedliśmy od razu.
Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić.
Sezon paprykowy dobiega końca, ale na pewno zdążycie jeszcze w tym tygodniu zrobić tę oto sałatkę do słoików. Włożyłam ją do słoików już blisko 3 tygodnie temu, ale zanim podzieliłam się z Wami przepisem, poczekałam aż będzie można jej spróbować. Otworzyłam jeden słoiczek do weekendowego obiadu i zniknął w mgnieniu oka, więc mogę z czystym sumieniem podać recepturę.
Robiłam je na kilka sposobów, dziś pokazuję te, które cieszą się największym wzięciem i które są na tyle uniwersalne, że pasują do ciast, deserów, desek z serami czy do mięc i pieczonych pasztetów czy innych tego typu propozycji.
Wystarczy kilkanaście minut, by przygotować mój ulubiony dodatek do wszelkich kiełbasek i steków- słodko pikantny ketchup, pachnący korzeniami. Zdziwicie się, jak łatwo przygotować domowy sos BBQ!
Porzeczki w słoikach w postaci galaretki są naprawdę wspaniałe i uniwersalne, taka galaretka może bowiem stanowić smarowidło do kanapek, dodatek do mięs i sosów lub jak przypomniała mi moja mama – bazę do napojów.
Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki przerośnięte, a nawet pożółkłe.
Jeśli cukinia obrodziła nadzwyczajnie i zastanawiasz się co poczać z nadmiarem, po prostu ją zamarynuj. Gdy jej nie rozgotujesz podczas pasteryzacji będziesz się cieszyć zimą chrupiacą, smaczną cukinią.