Zimowa sałatka z cukinii

Zimowa sałatka z cukinii



Zdjęcie - Zimowa sałatka z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry Anieli Gareckiej. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, a wczoraj wypróbowałam do obiadu i mogę z czystym sumieniem polecić. Jest delikatna, nie za ostra, a warzywa chrupiące. W dodatku robi się ja bardzo szybko.”

Zdjęcie - Zimowa sałatka z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zimowa sałatka z cukinii (Źródło)
Składniki na 10 słoiczków o poj. 340ml
2kg cukinii
250g cebuli
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,25 szklanki oleju rzepakowego

Warzywa myjemy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie na cienkie plasterki. Usuwamy z papryki gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki. To samo robimy z papryczką chili (pamiętając o założeniu rękawiczek). Cebulę kroimy najpierw na pół, a następnie w półtalarki. Czosnek również kroimy w plasterki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sól. Wszystkie warzywa mieszamy i zostawiamy na dwie godziny. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną wsypujemy cukier i wlewamy olej i ocet. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do czystych, wyparzonych słoików luźno, bez ugniatania i zalewamy sokiem, który zgromadził się na dnie naczynia. Wycieramy krawędzie słoików do czysta, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zimne wynosimy do chłodnej piwnicy. Zimą będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej wieprzowiny, kotletów mielonych i gulaszu.

Kategorie przepisów